Opptakskrav for fagskole, høyskole og universitet

Er du usikker på hva som kreves for å søke høyere utdanning? Skal du søke til universitet og høyskole eller fagskole? Vi guider deg gjennom de ulike opptakskravene og mulighetene.

mann med laptop

Universitet og høyskole

Generell studiekompetanse er det vanligste formelle opptakskravet til høyere utdanning ved universitet og høgskole. Flere studier har også tilleggskrav du må oppfylle for å søke, for eksempel over en viss karakter i et bestemt fag. 

Vanlige veier til generell studiekompetanse er: 

A) 3-årig videregående opplæring

Du har fullført og bestått 3-årig videregående opplæring som gir generell studiekompetanse.

B) Yrkesfag med påbygging

Du har fullført og bestått yrkesfaglig opplæring og studiekompetansefagene. De seks studiekompetansefagene er; engelsk, historie, samfunnsfag, matematikk, naturfag og norsk - hovedmål, sidemål og muntlig. Tar du engelsk som privatist, må du fullføre eksamen både skriftlig og muntlig. 

C) 23/5-regelen

Du fyller minst 23 år i opptaksåret, har fullført og bestått studiekompetansefagene og har minst 5 års utdanning eller yrkespraksis. Du kan søke med 23/5-regelen selv som du har generell studiekompetanse på et annet grunnlag.

Du kan også få generell studiekompetanse hvis du har:

  • Fullført videregående opplæring ved Steinerskolen
  • Fullført en godkjent fagskoleutdanning
  • Fullført en godkjent utenlandsk utdanning
  • Fullført et universitets- eller høgskolestudium

 

Spesielle opptakskrav

Ofte har studier spesielle opptakskrav, ved siden av de opptakskravene beskrevet over. Ved opptak til noen utdanninger, kan det for eksempel være krav om spesifikke fag eller karakterer. Dette spesifiseres i opptakskravene til de spesifikke utdanningene. 

 

Alternative veier til opptak ved universitet og høgskole

Selv om du mangler generell studiekompetanse eller ikke oppfyller spesielle opptakskrav, kan du likevel komme inn på høyere utdanning. Det finnes flere alternative veier til høyere utdanning.

Realkompetanse

Realkompetanse er kunnskaper og ferdigheter en person har tilegnet seg gjennom utdanning, lønnet og ulønnet arbeid, organisasjonsarbeid eller gjennom fritidsaktiviteter. For å søke opptak til høyere utdanning på grunnlag av realkompetanse, må du fylle minst 25 år det året du søker. Den praktiske kunnskapen du har skal veie opp for den teoretiske kunnskapen andre har fått gjennom videregående opplæring og studiekompetanse. 

Det er ikke mulig å søke med realkompetanse dersom:

  • Du allerede har studiekompetanse
  • Studiet krever et visst antall skolepoeng. Dette kan f.eks. gjelde for lærerutdanninger. 
  • Studiet har et minstekrav på karakter i et bestemt fag. Da er du nødt til å ha både faget og karakteren som kreves for å søke til opptak.

Hvert enkelt lærested bestemmer selv hva som kvalifiserer som realkompetanse til sine studier. Det kan derfor være ulike krav for samme studium ved ulike læresteder. Eksakt informasjon finner du hos lærestedet du ønsker å søke opptak til.

Forkurs

Du kan kvalifisere deg til ingeniør- og maritime utdanninger med et 1-årig forkurs. Du du søker kurset direkte hos lærestedet som tilbyr dette og ved fullført kurs søker du utdanning gjennom Samordna opptak.

Tresemesterordning

Du som har generell studiekompetanse eller en godkjent 2-årig fagskole i tekniske fag etter 2003, kan søke opptak til en tresemesterordning. Dette gjelder for deg som ønsker å ta ingeniørutdanning, men som trenger fagene Matematikk R1 og R2 samt Fysikk 1.

En tresemesterordning innebærer at det første studieåret er tilrettelagt med undervisning både sommeren før og eventuelt sommeren etter det første studieåret. Du søker direkte til lærestedet som tilbyr ordningen.

Realfagskurs

Et realfagskurs er for deg som har generell studiekompetanse, men som mangler Matematikk R1 og R2 samt fysikk 1. Kursene tilbys ofte som deltidsstudium eller semesterstudium og kvalifiserer deg til ingeniørutdanninger. Du søker direkte til lærestedet som tilbyr kurset.

Teknisk fagskoleutdanning

Du som har en godkjent teknisk fagskoleutdanning kan være kvalifisert til ingeniørutdanninger og noen tekniske utdanninger. Dette gjelder for enkelte kun studier som har spesifikke kravkoder. Du kan se kravkodene, studieoversikt og hvilke fag du må ta her. Du søker gjennom Samordna opptak.

Y-veien

Noen universiteter og høgskoler tilbyr spesielt tilrettelagte studier for deg som mangler generell studiekompetanse, men har relevant fagbrev. Du finner informasjon om hvilke studier det gjelder samt hvilke fagbrev som er relevante på nettsiden hos lærestedet. Du søker direkte hos universitetet eller høgskolen.

Se hvilke læresteder som tilbyr ett eller flere utdanninger du kan søke til opptak gjennom y-veien her

Les mer om universitet og høyskole her 

Fagskole - høyere yrkesfaglig utdanning

Fagskoleutdanning er yrkesfaglig utdanning på høyere nivå enn den yrkesfaglige opplæringen på videregående skole. Fagskoleutdanninger er vanligvis mellom et halvt og to år lange på heltid, og gir studiepoeng.

De vanligste opptakskravene til fagskolestudier er relevant fag- eller svennebrev eller yrkeskompetanse. Fagskolene avgjør selv hvilke fag- og svennebrev som er relevante for et studium, samme studium kan derfor ha ulike krav ved ulike fagskoler. Det er også mulig å søke med realkompetanse eller generell studiekompetanse ved noen studiesteder. 

Fag- eller svennebrev

Et fag- eller svennebrev er en attest, eller et avsluttende dokument, på din fullførte yrkesfaglige utdanning. Du tar svennebrev om du utdanner deg i håndverksfag, men fagbrev for andre yrkesfaglige utdanninger. Du mottar fag- eller svennebrevet etter endt utdanning, etterfulgt at opplæring i bedrift og en avsluttende og bestått prøve. Du kan også få fag- eller svennebrev som praksiskandidat (privatist i yrkesfag med yrkespraksis).

De som er kvalifiserte søkere, men som ikke får læreplass, får tilbud om "alternativt Vg3 mot fagbrev". Dette består av praktisk opplæring.

Yrkeskompetanse

På videregående skole kan du velge mellom 13 ulike utdanningsprogram. Av disse er studieforberedende og 8 yrkesfaglige. De studieforberedende linjene gir deg generell studiekompetanse, mens de yrkesfaglige linjene gir deg yrkeskompetanse. Yrkeskompetanse, som navnet tilsier, innebærer at du får kompetanse du trenger innen et bestemt yrke. 

Du kan få yrkeskompetanse som gir fag- eller svennebrev, eller ikke. Yrkeskompetanse som leder til fag- eller svennebrev består tradisjonelt sett av 2 år med skole og 2 år med praktisk opplæring i bedrift, og gir deg tittelen fagarbeider. Alternativt går du 3 år på skole, inkludert praksis i bedrift. Denne veien kvalifiserer deg til å jobbe innen yrket, men gir deg ikke tittelen som fagarbeider.

Realkompetanse

For å søke opptak til høyere utdanning på grunnlag av realkompetanse, må du fylle minst 25 år det året du søker. Hvert enkelt lærested bestemmer selv hva som kvalifiserer som realkompetanse til sine studier. Eksakt informasjon finner du hos lærestedet du ønsker å søke opptak til. Les en mer utfyllende beskrivelse om realkompetanse under "Alternative veier til opptak ved universitet og høgskole".

Generell studiekompetanse - fagskolestudier

Noen fagskoler godtar generell studiekompetanse som opptakskrav til sine fagskoleutdanninger. De aller fleste fagskolene krever derimot relevant fag- eller svennebrev eller yrkeskompetanse. Les mer om generell studiekompetanse under opptakskravene til universitet og høgskole. 

Spesielle opptakskrav

Ofte har fagskolestudier spesielle opptakskrav, ved siden av de opptakskravene beskrevet over. Ved opptak til noen fagskolestudier, kan det for eksempel være krav om bestått opptaksprøve eller sertifikat. Dette spesifiseres i opptakskravene til de spesifikke utdanningene. 

Les mer om fagskoleutdanning her  

Kilde: utdanning.nosamordnaopptak.no


Annonser